Exklusiva bostadsrättsföreningen Sea Club på Sandhamn är allt noga utvalt  – från minsta skruv till bjälklag.

Arkitekt Thomas Sandells vision var ett havsnära boende som både är toppmodernt men ser ut som det funnits på platsen länge. Den idén efterlevs genom noggrannhet i såväl genomförande som kloka materialval, till exempel Posi-Joist.

På Sandhamn, den klassiska seglarön i Stockholms skärgård, byggs nu Sea Club, ett ambitiöst bostadsrättsprojekt ritat av en av Sveriges mest kända arkitekter Thomas Sandell. Området återskapar känslan och estetiken i äldre tiders sjöbodar men med dagens komfort och exklusiva materialval. De elva fristående byggnaderna byggs runt ett härligt poolområde och ligger precis vid havet. Inflyttning sker under 2023.

Peter Lysén, entreprenadansvarig på Svenska Husgruppen.

Utmanande läge

Svenska Husgruppen som är entreprenör har lång och gedigen erfarenhet av att uppföra högkvalitativa och hållbara småhus i premiumsegmentet.
– Vi har byggt över 15 000 hem och fritidsboenden under våra 60 år som byggentreprenör. Sea Club är unikt på grund av sitt läge i Stockholms ytterskärgård. Det var en utmaning att hantera logistiken eftersom det inte går någon bro eller bilfärja till Sandhamn, så allt material fraktades sjövägen. Men det är den sortens utmaningar som gör vårt jobb kul och spännande, säger Peter Lysén, entreprenadansvarig på Svenska Husgruppen.

Anders Herrdin, försäljningschef på Svenska Husgruppen.

Yteffektivitet nödvändig

Att bygga på bästa läge på en liten och mycket populär sommarö med redan etablerad bebyggelse gjorde det nödvändigt att tänka yteffektivt.
– Vårt uppdrag var att bygga små enheter med tajta planlösningar samtidigt som invändiga funktioner och helhetsupplevelsen skulle vara toppklass i så väl material som genomförande, förklarar Anders Herrdin, försäljningschef på Svenska Husgruppen.

Teamet planerade projektet mycket noggrant i förväg för att säkerställa en hållbar produktion och möta beställarens krav. Varje detalj var viktig, från de minsta skruvarna till bjälklag och stomme.

 

Installationerna gjorde valet

Att få plats med avancerade installationer på begränsad yta samtidigt som de inte skulle störa helhetsintrycket var en del i Svenska Husgruppens uppdrag.
–  Vi har haft ögonen på Posi-Joist i flera år eftersom vi ville kunna dra fiber, ventilation, VA, el och värmerör helt utan att borra. Nu har vi äntligen tagit steget och är mycket nöjda med resultatet hittills.

Svenska Husgruppens försäljningschef Anders Herrdin säger att den största fördelen är att de har kunnat få in alla installationer på ett snyggt, effektivt och diskret sätt.
– Med de små enheterna och den noggranna arkitekturen är det viktigt att få bort allt som inte ska synas. Posi-Joist har möjliggjort millimeterprecision i designen och gett möjlighet att dölja kanaler och rör på ett elegant sätt, säger Anders.

Robert Nordstrand/Nordstrands mäkleri

Många fördelar

Posi-Joist tillverkas av Granholmens träteknik i Piteå. Bjälklagen levererades i kassettform, vilket uppskattades mycket av projektet, på grund av de logistiska utmaningarna på skärgårdsön.
– Kombinationen stål och trä liksom designen ger egenskaper som vi sett stora fördelar med. Bjälklaget har en utmärkt ljuddämpning och att golvregeln får en riktigt bra hållfasthet är några exempel som varit uppskattat i projektet, berättar Peter Lysén.

Fler projekt

Svenska Husgruppen utvecklar premiumhus och herrgårdar under varumärkena Faluhus och Forsgrens Timmerhus och kommer att fortsätta i det segmentet.
– Vi kan absolut tänka oss att använda Posi-Joist igen, särskilt möjligheterna till installationerna och golvregelns hållfasthet imponerar både på oss och på vår kund, avslutar Anders Herrdin.

 

Upptäck fördelarna med Posi-Joist

Förfrågan Posi-Joist