”Logistiskt smidiga, snabbmonterade och hållbara”

I Brixlys byggprojekt på Pensionat Ekenäs på Sydkoster används MiTeks prefabricerade bjälklag, en hybridlösning av trä och stål. Smidig logistik, snabbt montage och hållbart material var avgörande för valet.

På den pittoreska ön Sydkoster, en timmes båttur utanför Strömstad, ligger Pensionat Ekenäs. Huvudbyggnaden från 1905 har genomgått flera förändringar genom åren och nu byggs anläggningen ut med två huskroppar.

Positiv totalekonomi

Entreprenören Brixly, som står för projektering och genomförande, insåg tidigt att de skulle behöva finna en annan lösning än att uppföra de två husen i betong, både av logistiska skäl och för att byggnaderna skulle passa in i miljön. Valet av mellanbjälklag föll på MiTeks Posi-Joist, ett hybridbjälklag av trä och stål som är lätt, hållbart och snabbmonterat.

– I projekt som detta måste vi undersöka alla parametrar för att kunna uppfylla de högt ställda kraven och samtidigt behålla hålla kostnaderna nere. Alternativ med betongbjälklag undersöktes men MiTeks lösning visade sig avgörande för projektets totalekonomi, berättar Fredrik Söderberg, projekteringsledare på Brixly.

Logistik underlättades

Sydkoster är en klassisk skärgårdsö med få stora avlastningsytor för byggmaterial. Eftersom pensionatet dessutom vill hålla öppet för gäster under tiden som bygget pågår så var det viktigt att tänka igenom logistiken.

– Jag hade varit nyfiken på Posi-Joist prefabricerade bjälklag en längre tid. När jag nu har fått tillfälle att prova produkten uppfyller den verkligen mina förväntningar. Den är lätt att transportera, hantera och montera, egenskaper som har stort värde i samband med byggnation här ute i skärgården. Valet av Posi-Joist underlättar logistiken extremt mycket, förklarar Fredrik Söderberg.

Med Posi-Joist dras installationer så som el, fiber, vatten och värme i bjälklaget, med fördelen att de inte behöver gjutas in som när betong används.

Byggmaterialet uppvisar även goda egenskaper gällande klimatpåverkan. MiTeks mellanbjälklag har till exempel sex gånger lägre CO2-påverkan och är 30 gånger lättare än ett betongbjälklag, vilket avsevärt påverkat transportkostnaden ut till ön.

Uppfyller hårda krav

Gästernas komfort och säkerhet är högt prioriterade i ett hotellbygge. Därför ställdes det väldigt höga krav gällande brandskydd och akustik.

– MiTeks Posi-Joist bjälklag uppfyllde de kraven väldigt bra, berättar Fredrik Söderberg, Brixly.

Tillbyggnaden på pensionat Ekenäs förväntas stå helt färdigt till sommaren 2024.

Upptäck fördelarna med Posi-Joist

Förfrågan Posi-Joist