När akustikforskarna Klas Hagberg och Delphine Bard skulle restaurera sitt 300 år gamla hus blev golvbjälklaget Posi-Joist en viktig del i konstruktionen. Dess låga vikt, goda akustiska egenskaper och utrymmeseffektivitet avgjorde valet.

Delphine Bard och Klas Hagberg är båda forskare inom akustik och driver företaget Acuowood tillsammans. När deras fastighet i schweiziska Cressier behövde en omfattande renoverig, valde de att använda MiTeks golvbjälklag Posi-Joist.

– Byggnaden behövde byggas om från grunden eftersom den härjats av brand. Hela innanmätet behövdes rivas ut och byggas upp igen inifrån. Till saken hör att fasaden är världsarvsskyddad av UNESCO, så vi kunde inte göra synliga förändringar på utsidan, förklarar Delpine Bard.

Delphine och Klas kände till Posi-Joist bjälklag tack vare tester av ljudisoleringsegenskaper som de gjort i sitt laboratorium i Lund. Testerna gav mycket goda resultat, därför var de nyfikna på att prova dem i sin egen fastighet.

Lätta och tunna bjälklag

Den gamla trästommen begränsade utrymmet inne i huset, så som rumshöjden. En hybridlösning med stål och trä som Posi-Joist har egenskaper som gör dem lätta och även tunna, vilket visade sig ge en smidig byggprocess.

– Konstruktionen av bjälklagssystemet är dessutom flexibel och tillåter att man kan bygga det såväl från toppen som nerifrån, och man kan ändra hur man vill, förklarar Delphine Bard.

Större uthyrningsbar yta

Den uthyrningsbara ytan i huset ökade tack vare att man använde Posi-Joist. Med tunnare bjälklag minskar tjockleken på golvet och går det att få plats med fler lägenheter samt en bättre rumshöjd. Tidigare fanns det inte utrymme för tvättmaskin eller diskmaskin på grund av den begränsade rumshöjden.

– Posi-Joist tillät oss att dra installationer så som el- och vattenledningar inne i golvbjälklaget. Lägenheterna i huset får bättre tillgång till sådan service samtidigt som ljudkomforten förbättras, säger Delpine.

Komplext hantera ljudmiljön

Klas Hagberg är adjungerad professor inom akustik i träkonstruktioner vid Luleå tekniska universitet. Hans specialitet är ljudisolering och teknik för stomljud i byggnader.

– Att hantera ljudproblem i trähus är väldigt komplext, särskilt när de är så gamla som byggnaden i Cressier, säger Klas, och fortsätter:

– Posi-Joist är ett utmärkt val tack vare att de uppfyller höga ljudkrav i kombination med andra material som ger bra steg- och luftsljudsisolering samt att det går att bygga in installationerna. Det gör att ljud från exempelvis avlopp och vattenledningar minskar, avslutar Klas Hagberg.

Upptäck fördelarna med Posi-Joist

Förfrågan Posi-Joist